03.10.2010
#6:
Randomirrorit
Edellisessä postissani vain päivä sitten totesin ryhtyväni randomiksi, koska PvP alkoi pikkuhiljaa kyrsiä. Se oli ehkäpä paras päätökseni vähään aikaan! Randomin pelaaminen on tuonut tosi lyhyessä ajassa niin paljon uutta näkemystä ja intoa peliini. Pääsen vihdoinkin toteuttamaan zergillä kaikkia niitä siistejä juttuja joita olen aina halunnut kokeilla, pääsen myös pelaamaan IMBAA TERRANIA aina välillä.
Suurin haaste ei ole randomiurani alussa niinkään ollut alkupeli, paitsi zergin alkupelissä on toki tottumista larvojen ansiosta, vaan mid-game ja lategame. Perus "expandaa kun hyökkäät" periaatteet on suht hallussa jo, mutta en vielä aivan tarkkaan tiedä mitä kaikkea voin tuottaa tuon expandini avulla. Macroni siis jämähtelee ajoittain, mutta se ei tässä vaiheessa vielä haittaa, koska kaikkien näiden kuuden muun (kyllä, 3! onkin 9) matchupin löytäminen on ollut niin riemastuttavaa. TvT ja ZvZ varsinkin ovat kaikkien kiehtovimpia, koska niissä on oikeastaan jokaiselle yksikölle tarkoitus, PvP:ssä sitä harvemmin tapahtuu, ja pelin painopiste on muissa asioissa.
TvTTerran vs Terranissa kyse on alkupelissä siitä miten buildisi kanssa pärjäät toisen pelaajan ties mitä buildia vastaan. Kaikki on otettava huomioon, scouttaus on tärkeää. Siistiä. Keskipelissä tosielämän sotastrategiasta tutut konseptit, kuten strategisesti tärkeiden alueiden hallinta, kiertoliikkeet, mahdolliset iskut tuotantolinjaan, sekä kenties vain vahvan puolustuslinjan perustaminen on tärkeää. Armeijoita voi myös olla monia erilaisia, mikä tekee tästä niin paljon hienompaa, vaikkakin todella todella todella intensiivistä. Liikkuvampi marauder / medvac -painotteinen armeija vs staattisempi tankkeihin nojaava armeija on semmoinen konsepti, joka on todella kiehtova. Ilmakontrolli vs maavoimien ylivertaisuus -vastakkainasettelu on myös asia, joka TvT:ssä on tärkeä. Strategian kannalta ehdottomasti loistava matchup! Tekee mieleni verrata shakkiin. Loppupelissä, jos molemmilla terraneilla on vahva etulinja, täytyy ratkaista kysymys: "kuinka tästä eteenpäin?" .. usein on helpompaa antaa vastapuolen tehdä ratkaisu, jolloin peli helposti käy tylsäksi. Tämä kysymys on kuitenkin semmoinen, jonka viimeistään pitäisi tuoda esiin nuket ja battlecruiserit, jotka tekee tästäkin vaiheesta kiintoisan.
ZvZZvZ on toinen aivan uskomaton matchup, larvan takia. Taloutta vaiko armeijaa on zergillä pelaamisen oleellisin kysymys, ja se vaatiikin taitoa tietää milloin on turvallista pusertaa muutama drone lisää. Lyhyen ajan aikana olen muutaman ZvZ:n saanut pelata, ja olen nauttinut niistä enemmän kuin mistään. Hävisin tai voitin. Toisaalta olen tainnut voittaakkin viidestä pelistä 4, tai jotain. Heh.
Alkupelissä ling / baneling on todella nopeatempoista, ja pitää muistaa miten tärkeitä overlordit ovat tässä tilanteessa. Jossei tuohon halua ryhtyä, voi aina käyttää roacheja blokkimaan ramppia ostaakseen hieman aikaa muulle asialle, vaikkakin mapcontrollin hinnalla. Iso kysymys ZvZ:ssa on myös se, että yleensä zergit haluavat ZvP:ssa ja ZvT:ssa base-etua, eivätkä hyökkäile kovin hanakasti. Tämä johtuu varmasti siitä, että muilla roduilla vakioratkaisu zergejä vs on muuri, mihin zergeillä ei kovin helposti ole varaa. Alkupeli on siis jännittävää. Oikeasti. Midgamessa olen kohdannut samanlaista vastakkainasettelua kuin TvT:ssä. Toinen armeijatyyppi on puolustavampi ja brutaalimpi suorassa taistelussa, kun toinen hyväksikäyttää nopeutta. Hydrat, roachit, mutaliskit, zerglingit, banelingit ja infestorit
kaikki ovat olleet fiksuja ratkaisua, ja käytettävissä. Aivan mielettömän siistiä! Zergillä on myös käytettävissään aivan uniikkeja tapoja liikutella armeijoitaan, asettaa väijytyksiä, ja jopa zergin staattinen puolustus (spore, spine) on liikuntakykyistä.
Voin vain kuvitella, miten nyt Fruitsellerin GSL -voiton jälkeen zergin toivottavasti yleistyessä tämäkin matchup saa kasvojenkohotuksen, ja voin vain kuvitella miten tästä matchupista tulee yksi kiinnostavimpia burrowin, overlord droppien, nyduksien, yksikköjen käyttökelpoisuuden, nerokkaiden yhdistelmien, sekä vauhdikkaiden taistelujen ansiosta. Pelkästään kokemukseni tämän matchupin parissa saa minut harkitsemaan zergiksi ryhtymistä. Toisaalta pitää pitää mielessä, että ZvZ cheese on erittäin merkittävässä roolissa edelleen. .. mut hei, mikään ei oo niin siistiä kuin pommittaa hydraliskejä banelingeillä, tai miinoittaa vastustajan tulevaisuuden expansioneja. Oikeesti!!
PvPProtossien kaksintaistelussa olen kokenut, että 4gate, ja erilaiset all-init ovat hyvin vahvasti läsnä. 1base play on myös erittäin erittäin tavanomainen asia just sen takia, koska ihmiset eivät halua tulla 4gatetuksi, jos he expandaavat nopeasti. Voin tosin kuvitella, että tämä on vain aspekti, jota ei ole tutkittu tarpeeksi. Aionkin kokeilla PvP:ssä forge-expandeja siten, että armeijani olisi pääasiassa sentryjä ja tykkejä, jos mappi on sopiva. 1base protoss on myös erittäin vaarallinen, koska protossin high-tech yksiköt ovat äärimmäisen tappavia. Colossukset ja carrierit, jopa mid-tech yksiköt kuten voidrayt facemelttaavat armeijoita oikein pelattuna. Blink stalkerit voivat hiipiä pois basesta vaikka ramppi olisi tukittu. PvP:ssä on mahdollisuuksia vaikka mihin, mutta suurimmat rajoittajat niille ovat helpot ja toimivat all-in strategiat kuten 4gate. Erittäin usein yksikin yksikkö, kuten immortal, voi ratkaista taistelun. Todella anteeksiantamaton matchup.
Midgamessa TvT:n ja ZvZ:n kaltaista "liikkuvuus vs tulivoima" -asetelmaa harvemmin on, ellei pelissä ole ilmavoimia. Protossin ilmavoimat on mielestäni erittäin alikäytetty asia, ottaen huomioon miten vahva se on. Useimmiten mid-game armeijat koostuu robo + gateway -yksiköistä, joissa upgrade ja tech on jakautunut joko perusjoukkojen blinkiin / chargeen, + attack / defenseen, tai sitten hi-tech colossuksiin. Lategamea en PvPssä ole harmi kyllä kokenut, mutta voisin kuvitella mothershippien olevan puhdasta siisteyttä.
#5: PvP's a Bitch jatkumo: P's a Bitch.#7: Taidanpa tykätä PvP:stä! 